14 Kasım 2012 Çarşamba

Ankara Tiyatro Rehberi 3 (15 Kasım 2012 - 22 Kasım 2012)

Bu hafta, Ankaralılar açısından tiyatro için zengin bir hafta. Normal gösterimlerin yanı sıra, 16 Kasımda başlayacak 17. Uluslararası Tiyatro Festivali ile Ankaralı tiyatroseverler çok sayıda oyunu izleme fırsatı bulacak. Festivalle ilgili yazıda da belirttiğim üzere, festivaldeki oyunların pek heyecan verici olmamalarına rağmen, farklı oyunları izlemek için iyi bir fırsat. Bunun yanı sıra her zamanki gibi devlet tiyatroları, özel tiyatrolar ve turne oyunları da son sürat performanslarına devam ediyorlar. Yine, önceki rehberlerde olduğu gibi önce haftanın öne çıkanlarına değineceğiz, sonra bu haftaki tüm oyunlara yer vereceğiz. Oyun başlıklarına tıklayarak oyun biletlerine ve oyun sayfalarına ulaşmanız mümkün. 

1- Cyrano de Bergerac (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Durukan Ordu, Rab Şeytana Dedi ki performansından
Edmond Rostand'ın unutulmaz oyunu, ünlü burun tiradıyla hafızalarımıza kazınan Cyrano de Bergerac, 16 Kasım'da Prömiyerini yapıyor ve tiyatroseverlerle buluşuyor. Bugüne kadar hem devlet tiyatroları bünyesinde hem özel tiyatrolarda pek çok kez oynanmış, defalarca filmi çekilmiş unutulmaz bu oyunun rejisi Işıl Kasapoğluna ait. Cyrano rolünde Durukan Ordu'yu izleyeceğiz. Şimdi buraya bir parantez açmak gerek, zira neredeyse tiyatroya dair bütün olumlu gelişmeler bir araya toplanmış. Hem muhteşem, unutulmaz bir oyun metni, hem devlet tiyatroları bünyesindeki en başarılı yönetmenlerden Işıl Kasapoğlu hem de Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesindeki en başarılı oyunculardan Durukan Ordu aynı oyunda bir araya geliyor. İzleyiciyi heyecanlandırmak için yeterli nedenler. Oyun metni bilinmese bile, Işıl Kasapoğlunun heyecan yaratan rejisörlüğü, Durukan Ordu'nun nefis oyunculuğu bile bu oyuna baştan puan kazandırırdı. 16 Kasımda prömiyer yapacak oyun, 17 ve 18 Kasım tarihlerinde de Cüneyt Gökçer Sahnesinde olacak.

2- Jerry ve Tom (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Jerry ve Tom
Farklı dekoruyla dikkat çeken oyun, Ankara Devlet Tiyatrosunda bu yılın gözdelerinden şimdiden olmuş durumda. Bilet bulmak neredeyse imkansız. İki kiralık katilin hayatlarından kesitler anlatan oyunun yönetmen koltuğunda İlham Yazar var. Şu hayatta oyunu bilmeden, sadece yönetmen ismine bakıp oyununa gideceğim 2-3 kişiden birisi. Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde sahnelenmeden önce yine İlham Yazar yönetmenliğinde yıllar önce, Erdal Beşikçioğlu'nun sahibi olduğu Dib Sahne'de sahnelenmişti bu oyun. Fakat çok az gösterim yapıldığı aklımda kalmış. Yastık Adam'dan sonra yine Ankara izleyicisine oldukça farklı bir deneyim sunuyor oyun. Gerilim, dram, komedi unsurlarını bir arada taşıyan oyunda en dikkat çekici unsur hiç şüphesiz izleyicilerin oturduğu dönme mekanizmalı oturma sistemi. Oyun 23-25-27 Kasım 2012 tarihlerinde Stüdyo Sahne'de ve biletler tükenmiş durumda. Bir ay kadar önce biletim olmasına rağmen rahatsızlığımdan dolayı oyuna gitmediğime şimdiden pişmanım.

3- Cesaret Ana ve Çocukları (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Cesaret Ana ve Çocukları
Önceki rehberimizden alıntılayalım, Epik Tiyatro'nun kurucusu, Berthol Brecht'in en başarılı oyunlarından biri sayılan Cesaret Ana ve Çocukları, İrfan Şahinbaş Atölye sahnesinde sahneleniyor. Ayşe Emel Mesci rejisinde sahnelenen bu oyunu henüz izleme fırsatı bulmasam da hem gelen tepkilerin oldukça olumlu olması hem de İrfan Şahinbaş sahnesinin yenilikçi rejilere müsait bir ortam sunmasıyla, izlenme listesine alınması gereken oyunların başında geliyor. Ayrıca bir Brecht klasiği olarak oyunda yer alan Orkestra da, izleyicinin ilgisini çekebilecek nitelikte. Oyun 15-17-21-22-24 Kasım tarihlerinde İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenecek. Kısa bir not, oyunun süresinin uzunluğu ile İrfan Şahinbaş sahnesinin uzaklığı çekinceler yaratmasın. Zira Büyük Tiyatro önünden oyundan 1 saat önce servis kalkıyor. Aynı şekilde oyun bitiminde de servisler izleyicileri Büyük Tiyatro'ya ücretsiz taşıyor.

4- Kayıp (Craft Tiyatro / Ankara Tiyatro Festivali):

Kayıp
Programını hiç beğenmediğim, festival yazısında da belirttiğim üzere başvuran ekiplerden pek çok kaliteli oyunun dahil edilmediği 17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinin belki de en ilgi çekici oyunu, süprizi. Kayıp/Mercy Seat, Craft Tiyatro'nun in-yer face türündeki oyunu. Bu blogda da ileride üzerinde değinmek istediğim bir akım, in-yer face ve özellikle son yıllarda ülkemizde DOT'un başını çekmesiyle giderek yaygınlaşıyor. Tür olarak festivalin belki de en ilgi çekici oyunu. Oyun 11 Eylül 2001 ve sonrasına, bu olayların insanlar üzerindeki etkilerine ışık tutuyor. Oyun hakkında hem olumlu hem olumsuz eleştiriler bulmak mümkün. Fakat, bu tarza ilgi duyanların, kaçırmamaları gerektiğini düşünüyorum. Hele hele böyle yavan bir festivalde, çölde vaha gibi. Oyun 21 Kasım 2012 Çarşamba günü Ankara Sanat Tiyatrosunda sahnelenecek.

5- Hayvan Çiftliği (Stüdyo Cer):

Hayvan Çiftliği
Yine ilk rehberimizde bahsettiğimiz üzere; Ankara'daki özel tiyatroların üretim azlığına inat ilaç gibi gelen bir oyun Hayvan Çiftliği. Cer Modern bünyesinde kurulan Stüdyo Cer'de sahnelenen oyun, dünyaca ünlü yazar George Orwell'in aynı adlı romanını Erdal Beşikçioğlu rejisiyle sahneye taşıyor ve farklı sahnelenişi, farklı tarzıyla dikkati çekiyor. Uzun zamandır Ankara'da görülmemiş bir renk katıyor Ankara Tiyatro hayatına. Romanda geçen meşhur, Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir, sözünü afişine taşıyan bu oyun kaçırılmaması gereken oyunlar listesinde en tepeye oynuyor. Son yıllarda bir kaç farklı devlet tiyatroları yapımına oldukça ilgi gösteren Ankara izleyicisi şimdiden bu oyunu da oldukça sahiplenmiş durumda ve biletler kısa sürede tükeniyor. Erdal Beşikçioğlu hem oyunculuk hem de rejisörlük anlamında farklı işler yapmaya devam etmesi de oldukça güzel. Zira artık klasik kalıplı oyunlar izleyicinin ilgisini pek çekmiyor. Oyun 15-20-21 Kasım tarihlerinde Stüdyo Cer'de sahnelenecek.

6- Van Gogh (Tiyatro Gerçek): 

Van Gogh
Hakan Gerçek'in kurmuş olduğu Tiyatro Gerçek tarafından sahnelenen bu oyun, turnesi kapsamında Ankara'ya uğruyor. Van Gogh'un hayatının sahnelendiği bu tek kişilik oyun başarılı oyunculuğu ile dikkat çekiyor. Özellikle turne kapsamında Ankara izleyicisi ile buluşacak olması sebebiyle bu oyun da bu haftanın dikkat çeken oyunları arasında yerini alıyor. Oyun 15-16-17 Kasım tarihlerinde ise Şinasi Sahnesinde Sahnelenecek. Oyunun biletlerine şuradan ulaşabilirsiniz.

7- Ben Bertolt Brecht - İnsanlarım - Marx'ın Dönüşü - Kerem Gibi - Nereye Gidiyoruz Azizlikler (Dostlar Tiyatrosu / Turne):

Marx'ın Dönüşü
Dostlar tiyatrosu Ankara turnesi kapsamında, 5 farklı oyunla izleyici karşısına çıkacak. Genco Erkal'ın muhteşem performans gösterdiği bu oyunlar için ayrı ayrı fazla şey söylemek pek mümkün değil. Ankaralı tiyatroseverler için, Dostlar Tiyatrosunu ve Genco Erkal'ı izlemek için eşssiz bir fırsat. Festival haftasına denk gelmesi biraz şanssızlık olsa da yine de bu 5 oyundan en az 1 tanesine gidilmesi görülmesi gerekiyor. Ne yazık ki bilet fiyatları biraz can sıkıcı. İstanbul'da oldukça yüksek olan özel tiyatroların fiyatları, Ankaralılar için alışılmadık seviyede. Ben Bertolt Brecht 18 Kasım'da, İnsanlarım-Nazım Hikmet 19 Kasımda, Nereye Gidiyoruz Azizlikler 20 Kasımda, Kerem Gibi 21 Kasım'da ve Marx'ın Dönüşü 22 Kasım'da ODTÜ KKM'de. Biletler Biletix üzerinden satılıyor. Günlerin de art arda olması biraz sıkıntılı bir durum yaratmış fakat dediğim gibi bu 5 oyundan en az 1 tanesine gidilip, Dostlar Tiyatrosunu ve Genco Erkal'ın muazzam performansını izlemek gerekiyor.

8- Diğer Oyunlar:

444
- Ankara Tiyatro Festivaliİmparatorluk Kuranlar, Hamlet, Hayvanat Bahçesi Öyküsü, Daf / Kapan, Ben Anadolu, Sezuan'ın İyi İnsanı, Sınır, 444, Münasebetsiz, Paşa Anam, Bir Güvercin Kanadında Yaşıyoruz İnadına, Kamelyalı Kadın, Üfürükçü, Münasebetsiz, Ermişler ya da Günahkarlar, İnsan Sesi, Musahipzade ile  Temaşa, Yüzyılın Aşkı, Tom Dick ve Harry, Aşk Her Yerde

Ankara Devlet Tiyatrosu: 33 Varyasyon, Bir Kahve Molası - Karıncalar, Hürrem Sultan, Dönülmez Aşkın Ufkundayız, Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun, Boğaç Han (Çocuk Oyunu), Soğuk Bir Berlin Gecesi, Huzur Çıkmazı, Kış Gelmeden, Krem Karamel

- Müjdat Gezen Tiyatrosu: 1881 (16-17 Kasım 2012)

- Tiyatro Tempo: Bir Beckett Oynamak (16 Kasım 2012 Cuma)

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Bir Güvercin Kanadında Yaşıyoruz İnadına (16 Kasım 2012 Cuma)

- Düş Kapanı: Deli Saçması (16-20 Kasım 2012)

- Tiyatro Kafe: Kuklacı (17-25 Kasım 2012), Şu İşe Bak (21 Kasım 2012)

- Meydan Sahnesi: Sakıncasız (17-24-28 Kasım 2012)

- Ankara Sanat Tiyatrosu: Selamün Kavlen Karakolu (17-18-24-30 Kasım 2012), Zübük (16-25 Kasım 2012)

- Antares Sanat Merezi: Sözler (17-18-24 Kasım 2012)

- Mavi Sahne: Tuluatmasyon (16-17 Kasım 2012)

- Black Model: Yanlış Numara - İki Kişilik Yanlışlık (21 Kasım 2012 Carşamba)

1 yorum:

  1. No want to worry concerning the curves and corners of your rig, either. Easy to work with and built to last for the long haul, aluminum really is a terrific materials on your house or business on wheels. Arconic’s aluminium plates and sheets are additionally used in U.S. navy and different defence sectors properly as|in addition to} in area applications. Contact us right now to learn more about our aluminum sheet and plate choices. We are dedicated to being greater than just a materials provider, nonetheless. In order to accommodate extensive variety|the big variety|the extensive range} of materials that need to be ground, a bunch of machines and strategies high precision machining have been developed over the years, every designed to deal with a selected sort of job.

    YanıtlaSil