4 Ocak 2014 Cumartesi

Ankara Tiyatro Rehberi 15 (6 Ocak 2014 - 13 Ocak 2014)

Çeşitli sebeplerden ötürü blog'a uzunca bir ara vermek zorunda kaldım. Bu zamanda izlenen, tavsiye edilecek pek çok oyun, film blog'dan uzak kalmış oldu. 2014 ile beraber blog yazıları tekrar başlıyor. Umarım bu sefer ara vermek zorunda kalmam. Bu yeni yılın ilk yazısıyla beraber herkesin de yeni yılının gönlünce olmasını dileyelim.

Blog arası verilen dönemde Ankara'da güzel oyunlar sahneledi, turne oyunları izleyiciyle buluştu, yeni oyun haberleri tiyatro severleri heyecanlandırdı. 2014 ile beraber hem yeni oyunların, hem üniversite festivallerinin başlayacak olması, geçtiğimiz kış dönemine göre daha dolu bir 6 ay yaşayacağımızın hiç kuşkusuz bir göstergesi.

Yılın başında oldukça eleştirilen Devlet Tiyatrolarnın yerli oyun politikası 2014 yılında bir nebze olsun azalmaya uğrayacak gibi. Ankaralı tiyatroseverlerin çok sevdiği Durukan Ordu Vanya dayı ile izleyiciyle tekrar buluşurken, Venedik Taciri, Macbeth gibi Sheakspear klasikleri de 2014 yılı itibariyle Ankara Devlet Tiyatrosunca sahneye taşınacak.

Bu rehberde de her zamanki gibi haftanın öne çıkan oyunlarına değinip, sahnelenecek bütün oyunlara da yer vereceğiz.

1- Kim Korkar Hain Kurttan (Oyun Atölyesi):

Kim Kortkar Hain Kurttan
Önceki rehberlerde belirttiğim üzere, bu yıl Ankara'ya izleyiciyi çok fazla heyecanlandıracak turne oyunlar uğramadı. Ankara'nın neredeyse her yazıda belirttiğim üzere tiyatro konusunda gördüğü bir "sevilmeyen üvey evlat" muamelesi ne yazık ki devam ediyor. Geçtiğimiz Kasım Ayında Cer Modern'de sahnelenen Uğrak yeri ve gelecek hafta Odtü'de sergilenecek Kim Korkar Hain Kurttan oyunları, izleyiciyi biraz olsun bu düşünceden uzaklaştıracaktır.

Edward Albee'nin hiç şüphesiz en önemli kabul edilen eserini sahneye Oyun Atölyesi taşıyor. Oyun Atölyesi bu yılın başında bir takım ayrılıklar yaşamış olsa da (Moda Sahnesi) hiç şüphesiz hala çok güzel işler sahneye koyuyor. Hira Tekindor'un yönettiği oyunda, Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya rol alıyor.

ODTÜ KKM'de 11 Ocakta sahnelenecek oyunun Ankara izleyicisi tarafından kaçırılmaması gerekiyor. Oyuna dair en olumsuz yan yine bilet fiyatlarının oldukça pahalı oluşu. Çokça kez belirtildiği üzere bu fiyatlar Ankara izleyicisi için alışık olmayacak seviyede. Son bir not, Oyun Atölyesi 16 Ocakta Nehir isimli oyunuyla yine Ankara'da olacak.

2- Hayvan Çiftliği (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Hayvan Çiftliği Afiş
Yeni sezon Devlet Tiyatroları oyunları arasındaki az sayıda yabancı oyunlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor Hayvan Çiftliği. Benim bu sezon en çok merak ettiğim yapımların da başında geliyor. Geçen yıl Ankara izleyicisi Erdal Beşikçioğlu yönetiminde gençlerden kurulu bir kadro ile Stüdyo Cer'de izlemişti bu oyunu. Oyunun Stüydo Cer sahnelenişi ile ilgili inceleme daha önce bu blog'da da yapılmıştı. Buradan ulaşabilirsiniz. 

Oyunun yönetmen koltuğunda Barış Erdenk var. Yenilikçi, yaratıcı ve başarılı bir rejisör kendisi. Bu sebepten ötürü de Hayvan Çiftliğinin rejisi merak konusu. İster istemez bir yıl önce başka bir tiyatroca sahnelenmesinden ötürü, Ankara izleyicisi iki oyun arasında karşılaştırmalar yapacaktır. Bu oyun için ve yönetmen için bir handikap olsa da gerçekten bu yılın en heyecanlandırıcı projelerinden birisi ve çok başarılı bir yapım Ankara izleyicisini bekliyor. George Orwell'in unutulmaz romanından Peter Hall tarafından sahneye uyarlanan oyun 2 Ekim 2013 günü prömiyerini yaptı ve oldukça iyi yorumlar aldı. Oyun'un İrfan Şahinbaş sahnesinde sahnelenmesi de oldukça farklı bir reji ve dekor göreceğimizin habercisi. Bu yılın en çok ilgi gören oyunlarından olacaktır. Biletler neredeyse çıktığı anda tükeniyor kısacası Ankara izleyicisinin ilgisi büyük. Oyun 8-9-11 Ocak tarihlerinde İrfan Şahibaş Sahnesinde sahnelenecek. 

3- Çalıkuşu (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Çalıkuşu
Neşat Nuri Güntekin'in kaleminden çıkan ve edebiyatımızın en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilen Çalıkuşu yıllardır ülke çapında pek çok tiyatro tarafından pek çok kez sahnelenmiş bir eser. Hatta eserin yıllar boyunca filmleri çekildi, dizileri televizyonlarda yayınlandı. (Şu anda da güncel bir versiyonu yayınlanıyor hatta).  Necati Cumalı tarafından oyunlaştırılan eser, Halil Akarsu rejisiyle Ankara Devlet Tiyatrosunca bu yıl sahneleniyor. Devlet Tiyatrolarının bu yılki yerli oyun politikalarına paralel olarak çıkan oyun 22 Ekim tarihinde prömiyerini yaptı. 5-Oyun kalabalık kadrosuyla dikkat çekiyor ve Ankara Devlet Tiyatrosu müdavimlerinin yakından tanıdığı isimler oyunda yer alıyor.

Hiç şüphesiz bu sezonun önemli prodüksiyonlarından birisi Çalıkuşu. Zaten Ankara izleyicisi de oyuna epey ilgi göstermiş durumda. Neredeyse bütün biletleri çıktığı andan itibaren tükeniyor. Oyunu izlemeden bir yorum yapmak da zor, fakat izlenmesi gerekecektir zira bu yılki yerli oyunlar arasında en ön plana çıkan oyun gibi duruyor. 10 gün önce prömiyerini yapan oyun 7-8-9-10-11 Ocak tarihlerinde Cüneyt Gökçer sahnesinde sahnelenecek.

4- Sarı Naciye (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Sarı Naciye
Bu yıl prömiyerini yapan oyun, şu ana kadar Ankara Devlet Tiyatrosunun 2013-2014 sezonunda en çok beğenilen oyunları arasına şimdiden girdi. Ankara izleyicisi tarafından tam not alan ve Recep Bilginer tarafından yazılan oyun Zafer Kayaokay tarafından sahneye konuluyor. Töre ve Göç konularının işlendiği oyunda, yıllarca Ankara Devlet Tiyatrosunda kapalı gişe oynayan Fosforlu Cevriye'nin Cevriyesi Feray Darıcı bu oyunda da başrolü üstleniyor. Feray Darıcı'nın Fosforlu Cevriye'deki performansı pek çok kişi tarafından oldukça başarılı bulunmuştu. Oyun 7-17 Ocakm tarihleri arasında  Akün sahnesinde sahnelenecek. Oyuna dair bir not: Benim gibi silah patlama sesinden ürken tiyatroseverler biraz diken üstünde olacaklar oyunu izlerken.

5- Tepegöz (Ankara Devlet Tiyatrosu):

Tepegöz
Turgay Nar kalemini çok sevdiğim ve farklı eserler ortaya koyan bir oyun yazarı. Daha önceleri Gizler Çarşısı isimli oyunu yine Ankara Devlet Tiyatrosunca sahnelenmiş ve büyük ilgi toplamıştı. Okuduğum oyunları da en az Gizler Çarşısı kadar ilgi çekici hatta belki çağdaş, sürreal kabul edilebilecek eserlerdi. Örneğin kısa oyunu Terzi Makası son zamanlarda okuduğum en iyi yerli oyunların kesinlikle başında gelir.

Geçtiğimiz aylarda prömiyer yapan Tepegöz de Turgay Nar'ın kaleminden çıkan bir oyun. Kemal Başar tarafından yönetilen oyunun ilgi çekici bir mistik havaya ve Turgay Nar'ın eşssiz kalemine dair izler taşıyacağı kesin. Oyun 5-7-10-14 Ocak tarihlerinde Büyük Sahne'de sahnelenecek.

6- Dar Ayakkabıyla Yaşamak (Ankara Sanat Tiyatrosu):

Dar Ayakkabıyla Yaşamak
Profesyonel, Buluşma Yeri, İntiharin Genel Provası gibi oyunları ülkemizde sahnelenmiş usta Yazar Duşan Kovaçeviç'in Dar Ayakkabıyla Yaşamak isimli oyunu Zurab Siharulidze rejisiyle sahneye taşınıyor ve Ankara Sanat Tiyatrosunca sahneleniyor. Duşan Kovaçeviç'in yazım kabileyiti ve Ankara Sanat Tiyatrosunun son yıllardaki, eski günlerini anımsatan ivmesiyle, izlenmesi gereken bir oyun Ankaralı Tiyatroseverlerle buluşuyor. 

"Sosyal ortamın istediğimiz gibi olamadığını herkes biliyor, herkes farkında… Sosyal hayattaki problemler hepimizi rahatsız ediyor ama bu problemleri hepimiz farklı şekilde algılıyor ve çözmeye çalışıyoruz. Çünkü hepimiz aynı çevreye ait olmamıza rağmen ayrı ayrı bireyleriz. Bu yüzden bakış açılarımız da bireyseldir, aynı problemler üzerinde bile. Ama bizi birleştiren ve omuz omuza getiren hepimiz için aynı tutkudur: YAŞAMA TUTKUSU… Bu oyunda biz hep beraber tek bir birey gibi çalıştık. Düşüncelerimizi, acılarımızı ve tutkumuzu bütün samimiyetimizle seyircimizin önüne koyduk. Umuyoruz ki düşüncelerimiz bizi size yakınlaştıracak."  tanıtım bültenine sahip oyun 5-11 Ocak tarihlerinde Ankara Sanat Tiyatrosunda sahnelenecek.

7- Kuklacı (Tiyatro Kafe):

Kuklacı
Cafe Tiyatro ve Bar Tiyatrosu konseptlerine karşı ve mesafeli olsam da tiyatro adına yapılan her çalışma takdiri hak etmeli. Cantuğ Turay yönetimindeki Tiyatro Kafe / Ritüel Sanat Merkezi de Ankara'da yıllardır istikrarlı bir şekilde faaliyet gösteren tiyatroların başında geliyor. Dediğim gibi bu konseptteki oyunlara karşı ve mesafeliyim fakat yıllardır yetenekli oyuncular bu sahnede izleyiciyle buluşuyor.

Kuklacı oyunu ise ilginç bir oyun. Aslında Cafe Tiyatro konseptinde düşünülmesi enteresan. Zira oyun bir gerilim. Cafe Tiyatrolarda görmeye alışık olduğumuz komedi unsurundan uzak ve hatta çok göndermeli, bol altmetinli izleyiciyi oldukça etkileyecek bir texte sahip. Gardner Mckay tarafından yazılan oyunun orjinal ismi "Toyer" yani esasen "Oyuncakçı" anlamına geliyor. Kurbanlarını bir ilaç ile paralize edip onları birer oyuncak'a/kukla'ya dönüştüren ve öldüren bir seri katil ile, bu seri katil üzerine araştırmalar yapan bir psikoloğun hikayesini anlatıyor. Oyucakçı ismi yerine Kuklacı ismi tercih edilmiş. Oyun metnini bilen birisi olarak bunun yanlış bir seçim olmadığını aksine oyunu iyi yansıttığını düşünüyorum. Oyun daha önce Oyun Atölyesi tarafından da sahnelenmişti ülkemizde.

Alternatif Tiyatro eksikliği çeken Ankara'ya yeni bir soluk getirebilir bu oyun. Her ne kadar Cafe Tiyatro konseptli bir yerde sahneleniyor olsa da yer yer In-Yer Face yer yer bol gerilimli ama özellikle sağlam metni ve göndermeleriyle dikkat çeken bu oyunu izlemekte fayda var. Oyunun texti gerçekten harika. Karakterlerin  isimlerinden kullanılan metaforlara kadar yazar başarılı bir altmetin hazırlamış. Oyun 8 Ocak tarihinde Ritüel Sanat Merkezinde sahnelenecek.


8- Diğer Oyunlar:

- Dostlar Tiyatrosu / Turne: Yaşamaya Dair (10 Ocak 2014 Cuma)

- Ankara Devlet Tiyatrosu:  En Son O Gitti, Nereye, Nehir, Bizim Yunus, Nalınlar

- Yutt Sanat: Bavul - Bir Ağırlık Yetim-i (11 Ocak 2014 Cumartesi), İyi Düşün Güzel Yaşa (7 Ocak 2014 Salı)

 - Ankara Sanat Tiyatrosu: Halktan Biri (11 Ocak 2014 Cumartesi), Selamün Kavlen Karakolu (10-12 Ocak 2014) 

- Müjdat Gezen Sanat Merkezi: Hitler ya da Özgürlük (11 Ocak 2014 Cumartesi)

- Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu: Kanlı Nigar (11 Ocak 2014 Cumartesi)

- Ertan Gösteri Merkezi: İyi Saatler Olsun (10 Ocak 2014 Cuma)

- Mediamixer: Kırmızı Başlıklı Kızın Suçu Ne Tarkan'ın Yolu (6 Ocak 2014 Pazartesi), Yaratılış Efsanesi (13 Ocak 2014 Pazartesi)

- Tiyatro Kafe: Matruşka (11 Ocak 2014 Cumartesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder